Pokušaj brisanja BPK Goražde - Magazin PRESS

Breaking

04. 03. 2018.

Pokušaj brisanja BPK Goražde

Sadržaj radnog materijala, koji se prije nekoliko dana našao u rukama članova Centralne izborne komisije, izazvao je ogorčenje u BPK, kantonu koji po ovom i sličnim prijedlozima izmjena izbornog zakona, ne bi trebao imati svoje delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a, Sanel Mušović kaže da je materijal CIK-a samo vrhunac odnosa kojeg BPK Goražde doživljava već dvije decenije.

– Doživljavamo, svjedočimo i upozoravamo da svi kantoni i ljudi nisu ravnopravni i jednako vrijedni u svakom dijelu FBiH! Eliminacijom predstavnika BPK u DN FBiH, pa makar to bilo i u radnom materijalu, neko želi izbrisati ovaj kanton, a stanovnici sa Drine su su ovim činom diskrminirani kao nikada od Dejtona do danas. Ako je ovo poziv na kapitulaciju ovog kantona onda neka se zna da nikada na to nećemo pristati – kaže Mušović.

Radi se o novom udaru na BPK, tvrdi premijer BPK i član Povjereništva SDA Emir Oković.

– Redoslijed poteza na implementaciji presuda sudova ne ide na način na koji bi trebalo i mislim da bi izmjenama izbornog zakona trebale prethoditi izmjene Ustava. Dom naroda jeste Dom naroda a ne kantona, ali kantoni trebaju biti zastupljeni – dodaje Oković.

Predsjednik KO SDP-a, Emir Frašto ističe da je na sceni nastavak pokušaja od prije pet godina da se pojedini kantoni izbrišu ili pripoje drugima.

– Prije pet godina scenario međunarodne zajednice i njene ekspertne grupe je bio da se smanji broj kantona. Na ovaj način, ako izgubite mogućnost da imate delegate u zakonodavnoj vlasti, na određen način se nastavlja progon građana BPK – pojašnjava Frašto.

On ne vjeruje u mogućnost usvajanja izmjena izbornog zakona prije oktobarskih izbora, te ovakve ishitrene prijedloge smatra pokušajima da se odvrati pažnja od stvarnih problema. – Nećemo se baviti time da teško živimo, da je prosječna plata 640 KM a potrošačka korpa 2.100 KM, te da vam trebaju tri člana da rade kako bi porodica preživjela. Bavimo se nebitnim stvarima, jer ne postoji volja da se zakon izmijeni, već to radi neko sa strane i za interese izvan BiH – dodaje Frašto.

Svi do sada ponuđeni prijedlozi izmjena izbornog zakona su neozbiljni jer njihovi predlagači unaprijed znaju da nemaju konsenzus niti potrebnu većinu za njihovo usvajanje, kaže predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH, Salem Halilović.

– Prijedlozi izmjena izbornog zakona od strane HDZ-a su vrlo štetni za BiH jer njihova suština je da se FBiH dodatno podijeli – smatra Halilović.
Avaz

Stranice