ŠOKANTNO Šta se krije u masovnoj grobnici u Foči? - FOTO - Magazin PRESS

Breaking

27. 03. 2018.

ŠOKANTNO Šta se krije u masovnoj grobnici u Foči? - FOTO

Istražitelji Instituta za traženje nestalih BiH i predstavnici Tužilaštva nastavili su ekshumaciju na lokalitetu Dragojevića buk, pored magistralnog put Ustikolina – Foča.

Na ovoj lokaciji, prema podacima kojima raspolažu, nalaze se posmrtni ostaci više osoba ubijenih na području Foče, a da bi ih locirali, potrebno je pretražiti stotine tona smeća odlaganih nakon rata.

– Do sada su pronađeni nekompletni skeletni ostaci jedne osobe. Nastavljamo rad, a koliko će tačno trajati, teško je procijeniti s obzirom na to da se radi o velikim količinama smeća na veoma velikom lokalitetu dimenzija 120 sa 60 metara, a u dubinu se ide 15-ak metara – kazala nam je portparol INO BiH Lejla Čengić.
Pored informacija koje imaju, dodatnu sumnju da se na ovom prostoru zaista i nalaze posmrtni ostaci žrtava, izaziva upravo divlja deponija, na koju se godinama odlagalo smeće iz Foče.– Ovo nije jedino smetljište gdje smo pronalazili ostatke žrtava iz proteklog rata, a sva ta smetljišta koja su napravljena poslije rata imaju razlog zašto su napravljena. Posljednja veća deponija bila je na grobnici u Kozluku, koja je otkrivena 2015. godine. Sakriti posmrtne ostatke, to je jedini cilj – ističe Čengić.

Ekshumacija na Dragojevića buku nastavlja se i narednih dana.Magazin PRESS / Avaz

Stranice