UKUSAN RECEPT Probajte baklavu sa višnjama - Magazin PRESS

Breaking

07. 03. 2018.

UKUSAN RECEPT Probajte baklavu sa višnjama

Baklava sa višnjama je izmijenjena verzija originalnog recepta u kojem se mjesto višanja koriste orasi. Inače je jako popularan kolač na našim prostorima jer je relativno lak za napraviti. U ovom kolaču se dobije savršena kombinacija višnje i vanilije.

Sastojci

1/2 kg tankih jufki za pitu

1/2 kg očišćenih višanja

Premaz

1 jogurt

3/4 čaše od jogurta ulja

4 jaja

2 čaše od jogurta šećera

1 puding vanilija

1 prašak za pecivo

Preljev

2 dl vode

1 čaša od jogurta šećera


Način pripreme

Napraviti premaz od jaja, šećera, pudinga, praška za pecivo, ulja i jogurta. Sve samo dobro zamutiti.

Skuhati 2dl vode sa šećerom da se dobije preljev.

Prvu jufku staviti u pouljenu tepsiju pa nju nauljiti i prekriti drugom jufkom.

Drugu jufku namazati premazom, posuti višnjama pa pokriti.

Redati dalje istim redoslijedom: jufka, premaz, jufka, premaz pa višnje. Ovako redati dok se ne potroše svi sastojci a završiti sa dvije kore.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Pečenu baklavu izvaditi iz rerne i preliti preljevom.

Ostaviti da se preljev upije i baklava ohladi prije služenja.



Magazin PRESS / Domacica.rs

Stranice