Zajedničkom ponudom općine Gornjeg Podrinja mogle bi napraviti uspješnu priču - Magazin PRESS

Breaking

28. 03. 2018.

Zajedničkom ponudom općine Gornjeg Podrinja mogle bi napraviti uspješnu priču

Zajedničkom ponudom u oblasti turizma općine Foča, Višegrad i Rudo te Grad i BPK Goražde ostvarili bi veći uspjeh i povećali broj uposlenih, zaključeno je na sastanku predstavnika ovih lokalnih zajednica, koji je održan u Rudom.

Gosti iz BiH i inozemstva tako bi dobili priliku da, u integriranom turističkom proizvodu Gornjeg Podrinja, posjete Nacionalni park ''Sutjeska'', kanjon Tare i pješčane piramide kod Foče, učestvuju u splavarenju Drinom do Goražda, obiđu ćupriju Mehmed–paše Sokolovića u Višegradu i prelijepi kanjon Lima s Vodenim ćirom u Rudom. Na sastanku u Rudom, koji je organizirao OSCE, definirani su sadržaji, stručni tim će izdvojiti najvažnije, u septembru bi trebala biti organizirana posjeta tur operatera, čime bi se stvorile mogućnosti za veći priliv turista u 2019. godini.

- Smatram da svi imamo značajne resurse i da bismo svi mogli napraviti uspješnu, objedinjenu priču, ako budemo zajednički koristili potencijale koje imamo – kazao je domaćin sastanka Rato Rajak, načelnik općine Rudo.

Ljeposava Đajić, direktorica Turističke organizacije Foča, kaže da bi sve gradove Gornjeg Podrinja zajednički nastup učinio zanimljivijim turistima, dok gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović smatra da je ovo prilika da se, pored već poznatih, dobije još jedan turistički centar u BiH, uz korištenje fondova EU kao podrške ovakvim inicijativama.Jačanje budžeta i lokalne ekonomije ciljevi su ove inicijative OSCE-a, koju su za sada podržale vlasti iz četiri općine. Ranije inicijative koje su poticale međuentitetsku saradnju opstruirala je politika s viših nivoa.

- Mislim da je nivo turizma dostigao određenu fazu i da je sad potreban iskorak za malo veći angažman. Svi imamo u retorici potrebu za boljom ekonomijom, više novaca u budžetima i otvaranje više radnih mjesta, tako da ne vidim da bi politika u tom dijelu mogla biti prepreka i da je neko protiv otvaranja više radnih mjesta, da su budžeti veći i da smo svi bogatiji – kaže Srđan Vukanović iz Misije OSCE-a u BiH.
Avaz

Stranice