Ramović umjesto djece u Tursku vodi vijećnike i uposlenike! - Magazin PRESS

Breaking

02. 04. 2018.

Ramović umjesto djece u Tursku vodi vijećnike i uposlenike!

Gradsko vijeće Goražda usvojilo je na posljednjoj sjednici odluku o putovanju delegacije iz ovog grada u Tursku na Međunarodni dan djeteta. Umjesto 11 odraslih osoba, kako je precizirano u pozivu, Gradsko vijeće je odlučilo povesti 21 osobu, nauštrb broja djece!

Organizatori Festivala, koji se održava u Izmiru, uputili su poziv gradonačelniku Goražda Muhamedu Ramoviću. U pozivu je navedeno da gradonačelnik ima pravo sa sobom povesti još četiri vijećnika, te najviše 30 djece i šestero odraslih, gdje su precizirani učitelj, koreograf, muzičar i doktor.

Vijećnica Naše stranke Aldijana Smailhodžić pojašnjava za Faktor da je ukupan broj odraslih trebao biti 11. Međutim, na sjednici Vijeća usvojena je odluka prema kojoj će u Izmir putovati 21 dijete i isto toliko odraslih osoba.

Smailhodžić navodi da troškove smještaja pokrivaju organizatori Festivala u Turskoj, te da će djeca biti smještena kod porodica, a zvaničnici u hotelu. Naglašava da u odluci stoji da će troškovi puta do Turske, kao i dnevnice i osiguranje za sve odrasle osobe za 11 dana boravka, biti plaćeni iz budžetske kase.

- Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 29. marta, putovanje u Tursku bilo je 20. tačka dnevnog reda, ali bez spiska osoba koje će ići. Onda sam tražila da nam podijele spisak kako bih mogla vidjeti ko će ići. Pošto se sjednica Vijeća odužila, nakon pete ili šeste tačke gradonačelnik Muhamed Ramović je ustao i tražio da 20. tačku dnevnog reda prebacimo naprijed i da je izglasamo kako bi djeca mogla putovati. Zatim su nam podijelili spiskove i meni ništa nije bilo jasno kada sam vidjela brojke - kaže nam Smailhodžić.

Zatražila je obrazloženje zašto se krši ono što je precizirano u dopisu i zašto ide čak 21 odrasla osoba, među kojima su uposlenici Gradske uprave, a broj djece je smanjen.

- On mi je uzvratio: "Nema veze, i njih nekada dođe više kod nas. Oni neće praviti problem". Onda sam tražila da pojasni građanima da će oni platiti putne troškove i dnevnice za dodatnih deset ljudi, a on mi je uzvratio: "Eto ti se brineš za građane, nećeš ti platiti iz svog džepa", pa sam mu bez persiranja rekla: "Jok, eto ti ćeš iz svog" – priča nam vijećnica Naše stranke.

Među odraslima koji putuju, kaže, samo dvoje odgovara karakteru manifestacije, odnosno koreograf i garderober. Ostatak čine gradonačelnik, sedmero vijećnika, sekretar Vijeća i uposlenici Gradske uprave Goražde.

Vijeće je, kako navodi Smailhodžić, ovu odluku donijelo jednoglasno, a mnogi se pravdaju time da je nisu stopirali jer onda ni djeca ne bi putovala.

- Nevjerovatno je da se koristi Dan djeteta kako bi se uzimale dnevnice i putovalo po Turskoj, dok Grad Goražde grca u dugovima. I ne samo da se koristi Dan djeteta, nego se smanjuje maksimalan broj djece kako bi njihova mjesta na putovanju mogli zauzeti političari - zaključuje Aldijana Smailhodžić.Faktor.ba

Stranice